torstai 19. marraskuuta 2015

OLUEN KATKEROAINEMÄÄRITYS

Työn tarkoitus

Selvittää oluen katkeroainepitoisuus. Harjoitella UV/VIS -analysaattorin käyttöä.

Työssä tarvittiin

- 2 kpl 100ml hiostulpallisia erlemeyer -pulloja
- 2 kpl 100 ml mittalaseja
- 3 kpl kvartsikyvettejä
- lasisia täyspipettejä (0,5ml, 10ml ja 20ml)
- 2 kpl lasisia Pasteur -pipettejä
- 250 ml dekantteri
- Iso-oktaani liuosta
- 6 molaarista suolahappoa
- ultraääni haudin
- 2 kpl magneetti sekoitinta
- UV/VIS -analysaattori

Työn suoritus

Aluksi kaadettiin olutta n. 50ml dekantteri lasiin ja laitettiin se ultraäänihauteeseen sonikoitumaan. Pestiin erlenmeyerit ja laitettiin ne uuniin kuivumaan hetkeksi. Olut oli hauteessa n. 20 min. jotta siitä poistui hiilidioksidi. Sonikoitua olutta pipetoitiin molempiin erlenmeyereihin 10 ml , lisättiin 0,5 ml 6 molaarista suolahappoa, 20 ml iso-oktaania ja suljettiin ne hiostulpilla.
Erlenmeyerit laitettiin sekoittumaan n. 15 min. ja sekoituksen jälkeen ne otettiin pöydälle hetkeksi, että emulsio asettui. Sitten näytteet kaadettiin kahteen eri mittalasiin ja pipetoitiin kummastakin näytteestä iso-oktaanikerrosta (läpinäkyvä ylin kerros) lasisella Pasteur -pipetillä n. 10 ml kvartsikyvetteihin ja otettiin myös nollanäyte puhdasta iso-oktaania yhteen kvartsikyvettiin.
Sitten näytteet laitettiin UV/VIS -analysaattoriin ja sen aaltopituudeksi 275 nm. Nollattiin analysaattori iso-oktaanilla ja sitten mitattiin näytteiden absorbanssit.

Tulokset

Tuloksen lasku: Katkeroainepitoisuus (EBU) = 50 x A275
Tulosten arviointi:
- miedosti humaloitu <20 EBU
- keskiasteisesti humaloitu 20-25 EBU
- voimakkaasti humaloitu >25 EBU

Näytteiden absorbanssit:
1. näyte: 0,559
2. näyte 0,487

Näytteiden katkeroainepitoisuudet:
1. näyte 27,95 EBU
2. näyte 24,35 EBU
KA: 26,15 EBU

Työstä selvisi, että olut oli voimakkaasti humaloitua ja työ onnistui hyvin.

Väri

Työn tarkoitus

Määrittää oluen tummuus ja mitata oluen absorbanssi.


Työssä tarvittiin

- UV-Vis spektofotometri
- Suodatuslaitteisto
- Ultraäänihaude

Työn suoritus

Aluksi kaadoimme olutta n. 100 ml puhtaaseen dekkaan ja laitoimme sen n. 15 minuutiksi ultraäänihauteeseen, jotta siitä poistui hiilihapot. Sitten näyte kaadettiin suodatinpaperin läpi toiseen astiaan ja mitattiin sen absorbanssi laittamalla olutta kyvettiin ja kyvetti UV-Vis spektrofotometriin.

Tulokset

Katkeruus EBC = A430 (oma tulos taulukosta) x 25
Tulos 2,236 EBC x 25 = 55,9 joka sijoittuu taulukossa tumma kupari ja ruskea väliin.
Tästä voi päätellä, että olut oli tummaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti